Különleges sütemények tárháza

 


Tartalomjegyzék:

Finom túrós süti kuglóf formában_ 3

Boci süti 3

Almás-fahéjas rózsák_ 3

Madártej szelet 3

Zebra sütemény 3

Stollen fagyi 3

Húsvéti répatorta olívaolajjal 3

Imádnivaló japán sajttorta_ 3

Tojásnugát - Turrón de yema_ 3

Adventi florentin_ 3

Millionaire's Shortbread - Milliomos szelet 3

Darázscsípés - Bienenstich_ 3

Libatepertős pogácsa_ 3

Cheesecake Brownies 3

Spanyol almatorta_ 3

Engadini diótorta_ 3

Szilváslepény ropogós mákos morzsával 3

Acma, puha török zsemle 3

Epres-pizza mozarellával 3

Kókusz sorbet 3

Mini mogyorós háromszögek_ 3

Mákos-tejfölös torta_ 3

Grissini 3

Pite különböző töltelékkel alap tészta_ 3

Málnás próbálkozás 3

Csokimousse-gesztenyemousse torta_ 3

Csokoládétorta - Torta al cioccolato_ 3

Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa: 3


Finom túrós süti kuglóf formában

 

Most egy egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság receptjét szeretném megosztani kedves olvasóinkkal. Szinte negyedóra alatt elkészíthető (csak a sütés hosszadalmasabb) és fantasztikusan finom túrós desszertet kapunk, amely akár egy tartalmasabb leves után második félének is megfelel.

 

Hozzávalók:

25 dkg margarin

15 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 csipet só

2 tojás

25 dkg túró (jó minőségű)

25 dkg liszt

1 sütőpor (1 tk. szódabikarbóna)

1 citrom

kevés kakaópor

durvára darabolt dió

mazsola

 

Elkészítése:

Először is habosra keverem a puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval. Hozzákeverem a tojásokat, a túrót, a reszelt citromhéjat és a citrom levét is. Együtt még habosítom, majd fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül durvára vágott diót és rumban áztatott mazsolát teszek hozzá.

Egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába kanalazom a tésztát (azért kell kanalazni, mert elég sűrű a tészta). Mikor felét beleraktam megszórom kakaóporral és erre rakom a tészta másik felét.

Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm mikor jó. Az én sütőformám 28 cm átmérőjű, természetesen ha kisebb formába rakjuk magasabb lesz a tészta, de viszont tovább kell sütni.

 

 

 

Boci süti

Hozzávalók:

4 tojás, 11 ek cukor, 11 ek étolaj, 15 ek tej, 15 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 cs sütőpor

 

a túrós részhez:

50 dkg túró, 4 ek búzadara, 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor

 

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral habosra keverem és hozzáadom a többi hozzávalókat, legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. Papírral kibélelt közepes nagyságú tepsibe öntöm.

A túrós részhez a hozzávalókat összekeverem és kiskanál segítségével a tészta tetejére szaggatom. Ez a gombóc lesüllyed, ami nagyon mutatóssá teszi a sütit. Előmelegített közép meleg (170-180 fokos) sütőben 25-30 percig sütöm.
Az utóbbi időben sütőpor helyett szódabikarbónát szoktam használni. A túróba citromhéjat is reszelek.

Szerintem a túróba 2 ek búzadara és 1 tojás is elég, utoljára úgy készítettem és sokkal puhább lett!

 

Almás-fahéjas rózsák

Ezt a különlegességet Judithnál láttam meg és egyből beleszerettem. Csodálatosan néznek ki, és az íze is isteni. Szerintem legközelebb dupla adagot készítek belőle. Frissen  nagyon finom, de biztosan jó hidegen is, csak ezt már nem érték meg. Ebből az adagból nekem 12 db almarózsa lett. Fázisfotókat  itt láthattok a készítésről.

Hozzávalók:

1 cs leveles tészta

3-4 alma

6 ek cukor

2 tk őrölt fahéj

fél citrom

csipet szerecsendió

 

 

Elkészítése:

Az almákat jól megmosom, félbevágom, magházát kivágom és jó vékonyra elszeletelem. 2-3 dl vizet felteszek 3 ek cukorral, 1 tk fahéjjal és 2 ek citromlével  és mikor forr az almaszeleteket belerakom. Csak addig hagyom benne, hogy könnyen lehessen hajlítani (kb. 2 perc), szűrőkanállal kiszedem és papírtörlőre rakom, hogy jól leitatódjon.

A tésztát vékonyra nyújtom és derelyevágóval  2-3 cm csíkokra vágom. Megszórom fahéj, cukor, szerecsendió és reszelt citromhéj keverékével és ezt is még belehengergetem a tésztába nyújtófával, hogy feltekerésnél ne szóródjon le.

Ezután az almaszeleteket jobbról kezdem el rakni a tésztacsíkokra úgy, hogy kissé fedjék egymást. Majd jó szorosan felcsavarom, de ezt már balról kezdem. A végén a tésztát vizes kézzel összenyomom.

A sütőt 200 fokra előmelegítem, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom az almarózsákat és kb. 25 perc alatt készre sütöm.
Tálalásnál porcukorral megszórom.

Nekem jó édes almám volt, így nem sok cukrot raktam bele, de ha savanyúbb az alma lehet több cukorral készíteni.

 

 

Madártej szelet

Nem nehéz elkészíteni, mégis nagyon finom, könnyű sütemény.

Hozzávalók:

a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 cs sütőpor

a krémhez: 8 tojássárgája, 4 e.kanál cukor, 5 e.kanál liszt, 4 dl tej, 3 cs vaníliás cukor, 18 dkg ráma margarin, 8 dkg porcukor
a tetejére: 3 dl hulala tejszín

Elkészítése:
A tésztához a 8 tojásfehérjét a cukorral habbá verem, ezt a sütőporral elvegyített liszttel óvatosan összekeverem. Közép meleg sütőben (normál 23x38cm-es tepsiben) Kb. 20-25 perc alatt megsül. 
A krémhez a tojássárgákat, 2 cs vaníliás cukrot,  4 ek. cukrot jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, összekeverem, majd összefőzöm. 
A margarint is jól kikeverem a porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral. Mikor a krém kihűlt hozzákeverem a kikevert margarint (én turmixal kevertetem össze). 
A  hulalát felverés előtt jól lehűtöm és  habbá verem. 
Végül a tésztára rákenem a krémet, rá a felvert tejszínhab, tetejét díszítésként megszórom csokidarával vagy kakaóporral.

 

Zebra sütemény

Hozzávalók:

3 db tojás, 15 evőkanál liszt, 15 evőkanál cukor, 3 doboz tejföl (175 gr-os), 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 1,5 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál darált dió, 5 evőkanál darált mák, 2 cs vaníliás pudingpor, 0,5 l tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom

Elkészítése:
A tojást és a cukrot habosra keverem, utána hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, a 3 tejfölt, jól eldolgozom. Három részre osztom: az első részbe a kakaót, a második részbe a diót, a harmadik részbe a mákot rakom. Külön külön kisütöm a 3 tésztát közepes méretű tepsiben.

Krém készítése: a pudingporokat a tejben megfőzöm. A vajat a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával ízesítve habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. Végül a lapokat megkenem a krémmel, tetejére csoki mázt készítek.

Csoki máz: 5 evőkanál porcukrot, 3 e.kanál forróvizet, 2 e.kanál kakaót és 5 dkg vajat gőz fölött felolvasztok.

 

Stollen fagyi forraltbor-öntettel

Stollen fagyi

  • 1 liter vaníliafagyi
  • kb. 1 csésze rumos mazsola (tasakos készen kapható)
  • 1 doboz kandírozott narancshéj
  • 1 doboz kandírozott citromhéj
  • fahéj, vagy ízlés szerint 2-3 teáskanál stollen fűszerkeverék (gyömbérpor, szerecsedióvirág, ánizs, koriander, szegfűszeg, fahéj, kardamom)

A fagyit 10-15 perccel a felhasználás előtt kiveszem a mélyhűtőből. ( de mire hazaérek vele a boltból kb. ugyanilyen mértékben megpuhul) Mixerrel belekeverem a fenti hozzávalókat és fahéjjal illetve stollen fűszerkeverékkel fűszerezem. Folpackkal kibélelt őzgerinc -formába öntöm, elsimítom és ráhajtom a fóliát. Legalább 6 órára a mélyhűtőbe teszem felvágás előtt.

Forraltbor-öntet

  • 2 csésze forraltbor (vörösborból, készen kapható)
  • 1 darab egész fahéj
  • kevés cukor
  • 1 nagy csésze mélyhűtött meggy vagy málna
  • 1-2 teáskanál étkezési keményítő

Az öntetet már előző nap is elő lehet készíteni. Ehhez egy kevés bort félrerakok, a többit pedig lassan felforralom a fahéjjal majd belefőzöm a gyümölcsöket (ha csak málna kerül bele, élénkebb piros lesz, mint meggyel) A fahéjat kihalászom belőle és a merülőmixerrel pürésítem a gyümölcsöket. Finom szűrőn átpaszírozom, visszaöntöm az edénybe és a hideg borral simára kevert keményítővel picit besűrítem. Hidegen és forrón is finom, nem csak ehhez a fagyihoz!

Gyerekeknek alkoholmentes öntetet pl. fűszerekkel felfőzött piros gyümölcsléből lehet főzni.

 

 

Húsvéti répatorta olívaolajjal

  • 150 ml olívaolaj*
  • 4 egész tojás
  • 15 deka nádcukor
  • 20 deka tisztított darált mandula
  • 10 deka durvára darált dió**
  • fél citrom leve és héja
  • 1 csipet só
  • 30 deka finomra reszelt sárgarépa
  • 1 tk borkősav
  • 1 tk szódabikarbóna

Az olajat és a tojásokat botmixerrel elkeverem, hozzáteszem a cukrot és addig keverem tovább, amíg elolvad a cukor. Hozzáreszelem a citromhéjat, belecsavarom a citromlevet, csipetnyi sót is szórok bele, és elkeverem benne a reszelt répát. A dió-mandula keverékben elvegyítem a szódabikarbónát és a borkősavat, majd a tojásos keverékhez vegyítem. Egy 22cm-es sütőpapírral kibélelt csatos formába öntöm a tésztát és 170°C fokos sütőbe tolom (hőlégkeverésnél) 10 perc múlva 160°C fokra állítom a sütőt, és még kb. 50 percig sütöm a süteményt. Nem árt csinálni egy tűpróbát, mert aránylag vastag a tészta ebben a kicsi formában. 10 percig még a formában hagyom hűlni, majd leszedem róla a forma peremét. Mint szinte minden répatortát, ezt is jó teljesen kihűlni hagyni és másnap megvágni, de a fagyasztást is jól bírja, mint ahogy a példa is mutatja.

 

A mázhoz az alábbiakat simára keverem, és bekenem vele a sütit.

  • 25 deka Philadelphia krémsajt
  • kevés cukor
  • pár csepp citromlé

*Az olajtól nem kell tartani, pláne akkor nem, ha egy közepesen erős aromájú olívaolajat használunk. Nem lesz átütően, vagy taszítóan olívaolaj ízű a sütemény, hanem egy kellemes fűszeres aromát kap, ami abszolút nem válik hátrányára, mellesleg a legtöbb, olajjal készült tészta tapasztalatom szerint még másnap és harmadnap is frissebbnek hat és puhább, mint ami vajjal készült. Az olaj mennyiségétől sem kell visszariadni, elvégre a legtöbb répatortához 20-25 deka vajra van szükség, sőt dupla ennyi cukorra is.

 

**A diót aprítógépben lehet durvára darálni, vagy nagy türelemmel deszkán a késsel addig aprítani, amíg durva morzsás lesz. A hagyományos tekerős darálóban túl finom lesz a dió.

***A borkősavat és a szódabikarbónát valószínűleg kiválóan lehet helyettesíteni 2 csapott teáskanálnyi sütőporral. Mindegyiknek az a funkciója, hogy megemelje és lazítsa a tésztát.

Imádnivaló japán sajttorta

 

  • 25 deka Philadelphia krémsajt
  • 5 deka vaj
  • 100 ml tej
  • 14 deka cukor
  • 6 tojás szétválasztva
  • fél mokkáskanál borkősav
  • 6 deka liszt
  • 2 deka étkezési keményítő
  • fél citrom leve
  • reszelt citromhéj (csakis kezeletlen bio citrom héját használni!)
  • 1 csipet só

Habüstbe teszem a krémsajtot, a vajat és a tejet. Egy edénybe vizet teszek melegedni, ráteszem a habüstöt és kevergetve összeolvasztom a hozzávalókat. Amint ez megvan, hűlni hagyom a krémet.

 

Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek és kívülről 2 réteg alufóliával körbetekerem. Egy magasabb tepsibe kb. 3 ujjnyi vizet engedek és a sütőbe tolom. Hőlégkeverésnél kb.150°C-ra állítom a hőmérséletet.

 

A tojások sárgáját a citromlevet és a citromhéjat  a kihűlt krémbe keverem, majd 2-3 részletben beleszitálom a borkősavval és keményítővel elkevert lisztet, majd a mixer legalacsonyabb fokozatát bekapcsolva csomómentesre beledolgozom.

 

A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verem és óvatosan a krémbe forgatom.  A tojásfehérjét nem szabad "túlverni", mert sütés után összeeshet a sütemény.

 

A masszát a tortaformába öntöm, és  óvatosan a vízfürdőbe ültetem, (nagyjából a feléig érjen a víz)  és kb. 60 perc alatt készre sütöm a süteményt.  A  sütő ajtaját közben tilos nyitogatni!

A kész süteményről azonnal lefejtem a csatos forma oldalát és a fóliát. A sütő teljesítményét itt nagyon figyelembe kell venni, figyelni kell, esetleg lejjebb tekerni, vagy növelni a hőmérsékletet. Alsó-felső lángnál szerintem 165°C lehet az ideális sütési hőmérséklete ennek a süteménynek.  Nem vártam meg míg kihűl, megvágtam langyosan, de szerintem biztos nem árt se az ízének, se a külsejének, ha legalább néhány órán át pihen.

 

Tojásnugát - Turrón de yema

 

  • 35 deka cukor
  • 125 ml víz
  • 4 tojássárgája (jó minőségű, friss, szép sárgájú tojást érdemes csak felhasználni hozzá!)
  • 30 deka nagyon finomra darált tisztított mandula
  • a szóráshoz porcukor


A vízből és a cukorból szirupot főzök. Néhány percig hűlni hagyom.
2 darab kb.10x15 cm-es formát sütőpapírral szépen kibélelek. Akkorára kell vágni a papírt, hogy a végén a turrón tetejére is rá lehessen hajtani! Én egy hosszúkás tupperware uzsonnásdobozt használtam.
A tojások sárgáját egy teflonozott edénybe teszem, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom apránként a meleg szirupot végül a mandulát is hozzákeverem. Fntos, hogy a mandula a lehető legfinomabbra legyen darálva! Közepes lángon szintén folyamatos kevergetés mellett megforrósítom a masszát. A keverést nem szabad abbahagyni, különben leéghet a krém. 2-3 percig főzöm, majd az előkészített formába öntöm és elsimítom. Ráhajtom a papírt, és amikor langyosra hűlt, 1-1 kg nehezéket -mint pl. egy-egy csomag liszt vagy cukor- fektetek rá. Legalább 3 napig, de inkább 7 napig a nehezék alatt hagyom. ( az elsőt 3 nap után türelmetlenül kivettem!) Ezután kicsomagolom a turrónt, porcukrot szitálok rá bőségesen és jobb híján* karamellizáló pisztollyal égetem rá a karamellréteget.

A fenti mennyiség 2 darab turrónhoz elég!

*Hagyományosan egy tűzforró vaslappal történik a karamellizálás, illetve manapság egy elektromos célszerszámmal, ami egy merülőforralóhoz hasonló elven működő kerek és lapos fémspirál. Ezek mindegyike ritkaságszámba menő konyhai eszköz, karamellizáló pisztoly viszont már sok háztartásban előfordul. A karemell természetesen sokkal egyenletesebb és szebb lesz a feljebb említett szerszámokkal, de ne legyünk telhetetlenek!

 

Adventi florentin

Mivel már hónapok óta nem sütök rendszeresen, nincs itthon mindig 6 zacskó mandulalap, kandírozott ez meg az és sok más egyéb, amit minden nap sütögetős korszakomban magától értetődően tornyokba halmoztam a kamrában. Így aztán spontán sütések a legtöbbször meghiúsulnak, még mielőtt nekikezdtem volna. Most is majdnem így lett, de aztán egy kis improvizálással sikerült elkerülni a pofáraesést. A receptben előírt mandulának csak a fele volt szeletelt, a másik felét darabolt héjazatlan mandulával és egy kevés fenyőmaggal pótoltam. Jó lett, tehát bátran lehet variálni a mandulát, akárcsak a kandírozott gyümölcsöket is. Nekem sajnos nem volt itthon, de a kandírozott cseresznye nagyon jól mutat benne! Most Conni barátnőm többszörösen kipróbált, jól bevált receptjét vettem alapul.


 

  • 15 deka cukor
  • 5 deka méz
  • 10 deka vaj
  • 125 g tejszín

A fenti hozzávalókat egy edényben összeforrósítom és kevergetve főzöm még 5 percig.

  • 7 deka vegyes kandírozott gyümölcs (citromhéj, narancshéj, gyömbér, cseresznye stb.)
  • 20 deka szeletelt mandula

A mandulát és a nagyon apróra vagdalt kandírozott gyümölcsöket a mézes keverékhez adom és további 5 percig főzni hagyom, közben gyakran megkeverem.

Egy kb. 30x35 cm méretű tepsibe sütőpapírt fektetek és elsimítom rajta a forró mandulás masszát. 180°C fokra előmelegített sütőbe tolom és 10-15 percig sütöm. A sütőből kivéve egy friss sütőpapírra borítom a florentint, lehúzom róla a papírt és hűlni hagyom. Amikor már langyosra hűlt, elsimítok rajta kb. 10 dekányi olvasztott csokit. Ha megdermedt a csokiréteg, egy hosszú pengejű késsel kb. 3x3 cm-es kockákra vágom a florentint. (Az oldalát is csokiba lehet mártani és a sütőpapíron hagyni megdermedni.)

 

Millionaire's Shortbread - Milliomos szelet



A tésztához:

  • 17 deka liszt
  • 12 deka vaj
  • 5 deka cukor (nádcukor előnyben!)
  • egy csipet só

A karamellréteghez:

  • 10 dkg vaj
  • 2 doboz (80 deka) cukrozott sűrített tej (pl. Nestlé Milchmädchen)
  • egy jó csipet só

A csokimázhoz:

  • 25 deka olvasztott csoki (ét-, és tejcsoki vegyesen)
  • 1 ek. étolaj

Egy 20x20 cm-es sütőformát kibélelek sütőpapírral. A lisztet, sót, és a cukrot gyorsan elmorzsolom a vajjal. A homogén morzsát a formába szórom és egy kanállal alaposan lenyomkodom, amíg egy egyenletes tésztaréteggé válik. Villával megszúrkálom, és 10 percre a hűtőbe teszem, közben előmelegítem a sütőt 180°C fokra. Kb.15 perc alatt halványbarnára sütöm a tésztát.

A sűrített tejet a sót és a vajat egy vastag aljú edénybe öntöm és folyamatos kevergetés mellett felforrósítom. Addig keverem tovább, amíg szemmel láthatóan jól besűrűsödik és egy kis színt kap. A megsült tésztára öntöm a krémet és hűlni hagyom.

A csokit mikróban megolvasztom és alaposan elkeverem az olajjal. A langyosra hűlt karamellre öntöm, majd éles késsel 2x2 cm-es praliné méretű kis kockákra vágom amint megdermedt a csoki. (Nem szoktam olajat tenni a csokimázba, de most kicsit attól tartottam, hogy megreped a vastag csokiréteg, és nem lehet szépen vágni ha teljesen megkeményedik.)

Darázscsípés - Bienenstich

!

A krémhez:

  • 4,5 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 12 deka cukor
  • 8 deka vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 1 tasak vaníliás cukor

Fél dl tejben elkeverem a pudingport, majd hozzáöntöm az időközben felforralt tejhez. Amikor besűrűsödött a puding, félrehúzom az edényt, és hagyom teljesen lehűlni. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, majd kanalanként hozzádolgozom a hideg pudingot. A hideg tejszínt vaníliás cukorral félig felverem, beleszórom a habfixálót, és stabil habbá verem. Amikor mindez megvan, a vajas pudingba forgatom óvatosan a tejszínhabot, és lefedve a hűtőbe teszem a krémet legalább egy negyed órára.

A mandulás réteghez:

  • 15 deka szeletelt mandula
  • 10 deka vaj
  • 2 ek. méz
  • 3-4 ek. tej
  • 8 deka cukor.
  • 1 tasak vaníliás cukor

Egy kis edényben összeforrósítom a vajat a mézzel a tejjel, a vaníliás cukorral és a cukorral, lehúzom a tűzről, majd belekeverem a szeletelt mandulát. Hűlni hagyom. (a mandulát semmi esetre nem szabad megpirítani!)

A kelttészta hozzávalói:

  • 5 deka vaj
  • 2 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 egész tojás
  • 7 deka cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 40 deka finomliszt

A vajat mikróban megolvasztom, hozzáöntöm a tejet, és ha kell visszateszem a mikróba még fél percre amíg meglangyosodik a tej. (természetesen nem szabad túlmelegíteni, tehát aki nem bízik a technika csodáiban, inkább egy kis edénykében langyosítsa össze a tejet a vajjal) Beleszórom a cukrot, beleütöm a tojást és habverővel simára keverem. Ezután mehet bele az élesztőpor, amivel úgyszintén simára keverem, majd apránként beleszitálom a lisztet is. Legutoljára a sót dolgozom bele, de ekkor már kézzel gyúrom. Mostanában gyakran csinálom e-szerint a sorrend szerint a kelttésztákat, mert így nagyon hamar összeáll egy szép sima és ruganyos tésztává. Lefedem a kelesztőtálat, és a duplájára hagyom kelni a tésztát.

Egy 26 cm-es csatos tortaformát kibélelek sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkán összegyúrom, és egyenletes kerek lappá nyújtom. Beleemelem a formába, majd rásimítom a kihűlt mandulás-mézes masszát. Letakarva még 15-20 percig pihentetem. A sütőt 175°C fokra előmelegítem. Kb. 30 perc alatt megsütöm a tésztát. Akkor jó, ha a mandulás réteg egyenletesen világosbarnára karamellizálódott.
Hagyom teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztát kettévágom, leemelem a tetejét és az alsó lapra kenem a krémet. Most 2 lehetőség van arra, hogy hogyan kerüljön vissza a fedőlap:

1. A dobos tortához hasonlóan cikkekre vágom a karamelles mandulás tésztát, és a cikkeket egyenként helyezem a tortára. Ennek előnye, hogy felvágáskor nem deformálódik el a krém, könnyen vágható lesz ezáltal szép szeleteket kapok, és ilyenkor nem kötelező hosszasan behűteni sem a megvágás előtt.

2. Egy darabban fektetem a fedőlapot a krémre, és legalább 3-4 órára hűtőbe rakom, hogy jól megdermedjen a krém. Ezután sok érzéssel, de főleg egy nagyon jó fűrészes késsel vágom fel a süteményt. Ennek a rizikója az, hogy esetleg kinyomódik erre-arra a krém, de megvágás előtt igazán szép látvány az egybefüggő mandularéteg.

A fenti sütemény, mint ahogy a receptből is kitűnik, egy 26 cm-es tortaformára van szabva. Én mindig ezt az adagot sütöm. Természetesen nem csak tortaformában, hanem tepsiben is meg lehet sütni, és kisebb-nagyobb kockákra vágni, de ebben az esetben meg kell növelni a hozzávalók mennyiségét. Egy gáztepsihez minimum 60 deka lisztből sütném a tésztát, ennek megfelelően a krémet is fél adaggal növelném.


 

 

Libatepertős pogácsa

  • 15 deka libatepertő
  • 4 ek. natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 deka fehér tönkölyliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojás a kenéshez
  • köménymag

A hűtőből kivett tepertőt gépben finomra darálom, majd elvegyítem a joghurttal és a tojással és a szétnyomott fokhagymával. A lisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, bőven tekerek bele borsot, és a sóval se spórolok. A tepertős-tojásos egyveleget a liszthez adom, először fakanállal kezdem el összeállítani, majd kézzel gyorsan összegyúrom a tésztát. Nagyon hamar és könnyen összeáll, nem szabad, és nem is kell sokáig gyúrogatni. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtom, felvert tojással vékonyan lekenem, éles késsel bevagdosom majd a legkisebb pogácsaszaggatómmal (kb. 4 cm) kiszaggatom és köménnyel megszórom. Sütőpapírra rakosgatom a pogácsákat, és hőlégkeverésnél 200°C fokra előmelegített sütőbe tolom őket 10-12 percre. 48 darab apró, ízletes és fűszeres pogácsa lett ebből az adagból.

 

Cheesecake Brownies

  • 85 g vaj
  • 115 g étcsokoládé
  • 130 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 70 g liszt
  • 1 ek. édesítetlen kakaópor
  • egy csipet só
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 80 g csokichips, ami nálam apró kockákra vágott étcsoki volt
  • 200 g krémsajt (Philadelphia)
  • 1 tojássárgája
  • 75 g cukor
  • pár csepp vanília kivonat

A tojásokat és a krémsajtot felhasználás előtt egy órával kiveszem a hűtőből. Az összetördelt csokit és a vajat alacsony lángon felolvasztom egy kis edényben. Közben 180°C fokra előmelegítem a sütőt, és sütőpapírral kibélelek egy 24x24 cm-es szögletes sütőformát*. A felolvadt csoki-vaj keveréket félrehúzom a tűzről és belekeverem a cukrot, majd a tojásokat. A lisztet elvegyítem a kakaóporral, vaníliával, a sóval és az apró kockákra darabolt csokival, majd a folyékony masszához öntöm, és egy gumis keverőlapát segítségével simára keverem. A tésztát az előkészített sütőformába öntöm és egyenletesen elsimítom.

A krémsajtos réteghez simára keverem a Philadelphiát a cukorral, a vaníliával, és a tojás sárgájával, végül elosztom a csokis tészta tetején, és egy tompahegyű késsel márványosra keverem a kétszínű masszát. (vagy legalábbis kísérletet teszek rá) Forró sütőbe tolom és előírás szerint 35 percig sütöm, de legközelebb 5-6 perccel lerövidítem a sütési időt.

*Nagy örömömre végre sikerült hozzájutnom egy kivehető aljú, nagyon praktikus brownie-sütőformához. A mérete 24x6x24 cm, és jelenleg a Tchibo shopokban kapható. Sajnos nem tudom, hogy a magyarországi Tchibo üzletekben már ott megtalálható-e a polcokon. Erre vonatkozó infókat szívesen elfogadok kommentbe, hisz gondolom sokakat érdekelne, hogy hol lehet rá lecsapni.

 

Spanyol almatorta

  • 20 deka cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 deka szobahőmérsékletű vaj
  • 4 tojás (1 órával felhasználás előtt kivenni a hűtőből!)
  • 12,5 deka darált dió (vagy mogyoró, esetleg mandula)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. sütőpor
  • 20 deka liszt
  • 2 ek. cukrozatlan kakaó
  • 4 borízű alma
  • 3 kanál rum (lehet amaretto is, vagy rumaroma)

Az almát meghámozom, kivágom a magházát és apró kockákra vágom. Rummal meglocsolom és állni hagyom. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. A tojásokat egyenként dolgozom bele, 2-3 percig tovább keverem, majd hozzáadom a darált diót, és a sütőporos, kakaós lisztet. A végén beleforgatom a rumos almát, majd egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm a tésztát. 180°C fokra előmelegített sütőbe tolom, és 55-60 percig sütöm.

 

 

Engadini diótorta



A tésztához:

  • 25 deka finomliszt
  • 10 deka hideg vaj
  • 8 deka finom kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 nagy tojás

A lisztet átszitálom, hozzáadom a sót, cukrot és a felkockázott vajat. Hideg kézzel gyorsan elmorzsolom a lisztet a vajjal, majd beleöntöm az összezagyvált tojást (egy keveset meghagyok a tojásból, hogy a tészta peremét be tudjam vele kenni később) A lehető leggyorsabban összeállítom a tésztát, gombóccá formálom és fóliába tekerve a hűtőbe rakom. Közben elkészítem a tölteléket.

A töltelékhez:

  • 13 deka cukor
  • 13 deka dió (nálam pekándió)
  • 3 deka erdei méz
  • 1 dl tejszín
  • víz

A cukrot egy edénybe teszem, és kb. 20 ml vizet öntök hozzá. Magas lángon addig főzöm, amíg elpárolog a víz, a cukor elolvad és egy szép simára, aranybarnára karamellizálódik. Ekkor félrehúzom az edényt, belekeverem a durvára darabolt diót és további 2-3 percig kevergetem a tűzön. 1-2 evőkanálnyi vizet adok hozzá (vigyázat nagyon spriccelni fog!) végül pedig a tejszínt és a mézet. Jól összeforrósítom az egészet, majd félrehúzom, és ha nem is teljesen, de "langyosmelegre" hagyom kihűlni. A fent leírt karamellizálási folyamat jóval biztosabb és szerintem egyszerűbb is, mint a "szárazon" való karamellizálás.

Ezalatt előveszem a tésztát, és néhány percig szobahőmérsékleten pihentetem. A sütőt alsó-felső lángnál 220 °C fokra előmelegítem. Fólia között 3-4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem a tésztával a tortaformát, egy 3-4 cm magas peremet alkotva. A tetejére is megfelelő méretűre szabok egy kerek tésztalapot. (Az eredeti recept egy 18 cm átmérőjű tortaformáról szól. Én egy 21 cm-es -ikeában vásárolt- formát használtam, és annyira vékonyra nyújtottam a tésztát, hogy meg is maradt egy tojásnyi belőle. Én jobban szeretem így, ha az omlós tészta a lehető legvékonyabb! Természetesen maga a torta is karcsúbb, és vékonyabb lesz, mint egy kisebb formában sütve) A kellőképp lehűlt karamelles diós tölteléket a tésztára öntöm, szépen elsimítom, a tészta peremét felvet tojással bekenem és ráfektetem a tetejét. A szélét körbe végignyomkodom villával és néhány helyen meg is szúrkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz ne feszítse szét a torta tetejét. Sütőbe tolom, és 10 percig 220°C fokon sütöm, majd visszeveszem a hőmérsékletet 170°C fokra és további 30 percig sütöm. A sütési idő és a hőfok a sütő telesítményétől függ minden esetben! Ajánlatos a kész tortát minimum langyosra hűtve felvágni, de állítólag jobb, ha egy napot/éjszakát pihentetjük

 

Szilváslepény ropogós mákos morzsával

 

Vajas kevert alaptészta

  • 25 deka vaj (margarin ugyanúgy megfelel)
  • 20 deka finom kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás
  • 25 deka finomliszt
  • 1 tk. sütőpor

A puha vajat habosra keverem a cukorral és a sóval, majd egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet a sütőporral elvegyítem, és a tojásos masszába keverem. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire kenem, és 1 kilónyi tetszés szerinti gyümölccsel sűrűn kirakom a tetejét (alma, meggy, kajszi, szilva, áfonya) a morzsát elosztom a tetején és a sütőbe tolom. 28 cm-es tortaformában is lehet sütni, ez a mennyiség pont elegendő is egy formára, de itt valamivel kevesebb gyümölcs is megteszi. Ha tortaformában sütöm, a biztonság kedvéért tűpróbát is szoktam csinálni a sütési idő végefelé. Hőlégkeverésnél 160° C foknál kb. 40 perc alatt sül meg a tészta tepsiben, tortaformában általában 10 perccel tovább szokott tartani.

Mákos morzsa

  • 5 deka darált mák
  • 5 deka liszt
  • 5 deka puha vaj
  • 10 deka cukor
  • 5 deka szeletelt mandula
  • fél citrom reszelt héja

Puha vajat a cukorral, liszttel és a mákkal és a citromhéjjal egy laza morzsává keverem össze a kézi mixer segítségével. Így egy finom és egyenletes morzsát kapok, de ha kézzel összenyomkodom még egy picit, akkor valamivel durvább és rusztikusabb lesz, és nagyon finom ropogósra sül a süti tetején. (Ezt a morzsát is tovább lehet variálni, pl. citromhéj helyett fahéjjal vagy vaníliával ízesítve.)

 

Acma, puha török zsemle

  • 50 deka finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpozott tk. só
  • 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
  • szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére

A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.

 

Epres-pizza mozarellával

Hogy valóban beleillik-e a pizza kategóriába, azt most nem vitatnám, de hogy az édesszájúak tetszésüket lelik majd benne, az vitathatatlan. Mellesleg nem is túl édes, hanem egyszerűen gyümölcsös, puha, szaftos, ezáltal üdítő és ellenállhatatlan! Az eper és a bazsalikom hihetetlenül finomak így együtt, a mozarella pedig tökéletesen beleolvad az összképbe, akárcsak a mandulával dúsított tészta. Eperdömping idején igazán megérdemel egy próbát, utána meg egy másodikat és harmadikat...

A tészta hozzávalói:

  • 35 deka liszt
  • 2 deka friss élesztő
  • 10 deka finomra darált, héjazott mandula
  • 1 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl langyos víz

Az élesztőt és a cukrot feloldom a langyos vízben, és hozzáöntöm a mandulával és sóval elvegyített liszthez. Összegyúrom egy rugalmas tésztává, és letakarva 1 órán át kelesztem.

Közben elkészítem az epermártást. Ehhez 25 deka epret 2 evőkanál cukorral közepes lángon 10 perc alatt puhára főzök, majd átpaszírozom és hűlni hagyom. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, összegyúrom, és 4 egyforma darabra osztom. 4 kisebb (15-20 cm átmérőjű) kerek lapot nyújtok belőlük, és ezek mindegyikét sütőpapírra fektetem. Elosztom rajtuk az eperszószt, és 30 deka szeletekre vágott epret, végül mindegyikre náhány darab minimozarellát rakok. Kevéske barnacukorral (és ha nem felejtem el akkor durvára darabolt mandulával is) megszórom, és 220°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm. A tányéron csíkokra vágott bazsalikommal szórom meg.

 

Kókusz sorbet

A sorbet hozzávalói:

  • 2 tasak /12 dkg/ kókuszpor (ázsia boltban kapható, nem helyettesíthető kókuszreszelékkel!)
  • 10 deka porcukor
  • 50 ml kókuszlikőr, pl. Batida de coco
  • 400 ml víz

A cukrot és a vizet felforralom. Leveszem a tűzről, és belekeverem a kókuszport meg a likőrt. Miután kihült, fagyigép híján a mélyhűtőbe teszem, és időnként átkeverem. (kb. 2 óra múlva krémes-lágy sorbet lesz a kevergetés eredménye)

Közben előkészítem a csokikelyheket

10 deka darabokra tört keserűcsokit megolvasztok a mikróban. (500 Watt teljesítmény mellett általában 2 percig olvasztom, átkeverem, majd újabb 2 percre visszateszem.) 4 darab pici lufit veszek, ezeket kb. 6-7 cm átmérőjűre felfújom, majd a csokiba mártom 1 harmadáig. Lecsepegtetem a felesleges csokit, és a csomóval lefelé egy pohárba állítom. Ha vékonynak tűnne a csokiréteg, többször is meg lehet ismételni a mártogatást, de előtte teljesen meg kell dermednie az előző rétegnek. A felhasználásig hűtőben, de legalábbis hűvös helyen tartom, és tálalás előtt egyszerűen kivágom a lufit, majd óvatosan kiszedem a kehelyből.

Az eper-ragu hozzávalói:

  • 50-60 deka eper
  • fél zöldcitrom leve
  • 5 deka cukor (vagy 1-2 teáskanál Canderel)

Az eper 1/3 részét a cukorral/édesítővel és a zöldcitrom levével turmixolom, és a nagyon apró kockákra vágott eperhez keverem.

 

 

Mini mogyorós háromszögek

A tésztához:

  • 22 deka liszt
  • fél tk. sütőpor
  • 7,5 deka cukor
  • 1 csipet só
  • 15 deka vaj
  • 1 tojássárgája

A mogyorós-mandulás masszához:

  • 4 ek. víz
  • 10 deka cukor
  • 10 deka vaj
  • 1 csipet só
  • 20 deka apróra vagdalt mogyoró
  • 20 deka apróra vagdalt mandula
  • 2 ek. méz
  • 20 deka olvasztott csoki

A tészta hozzávalóit egy szép sima tésztává állítom össze, kinyújtom, kibélelek vele egy kb. 40x30-as sütőpapírral kirakott tepsit, és 30 percre a hűtőbe rakom. Közben a vizet a cukorral, vajjal, sóval és a mézzel felforralom, belekeverem a mogyorót és a mandulát, majd hűlni hagyom. Most jönnek az én változtatásaim: 3 ek. baracklekvárt simára keverek, és a kinyújtott tésztára kenem, majd egy vékony réteg kinyújtott marcipánnal befedem. Több helyen megszúrkálom az így rétegezett tésztát egy villával, majd ráöntöm a mogyorós masszát és elsimítom. 180°C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Még langyosan 5 cm-es négyzetekre vágom a süteményt, majd átlósan megfelezem őket. Teljesen kihűtöm mielőtt olvasztott csokiba mártom a széleit. Sütőpapíron hagyom megdermedni a csokit.

*Szerintem nagyon szaftos marad, és sokkal izgalmasabb íze lesz a sütinek a lekvártól és marcipántól.

 

 

Mákos-tejfölös torta

 

Claudia átírta magának a mennyiségeket egy 24 cm-es tortaformára, de én nem a "lekicsinyített" adagot sütöttem, hanem a 28-as méretnek megfelelőt, sőt...
25 deka darált mák helyett nekem csak 15 deka volt itthon, meg egy zacskó kész máktöltelék(25 deka) ami egyfajta cukorsziruppal van összeállítva egy nedves kenhető állagú töltelékké. Gondoltam biztos elbírja a süti a sok mákot, ezért beletettem ezt is, és egy csésze szárított vörösáfonyával tettem kicsit pikánsabbá.
A tetejére való tejfölös-tojásos öntetnek viszont csak a 3/4-ét tudtam ráönteni miután megsült, mert addigra annyira megnőtt, hogy alig maradt hely a forma pereméig. Még így is bőven elég lett a felső réteg. Maga a torta végtelenül szaftos, nem túl édes, nagyon kellemes.
A következő hozzávalókat gyorsan összegyúrom egy sima tésztává, 2 fólia között kinyújtom, majd egy 28 cm-es tortaformába terítem, 3-4 cm magas oldalsó peremet alkotva

  • 20 deka liszt
  • fél cs. sütőpor
  • 10 deka vaj
  • 10 deka cukor
  • 1 egész tojás

A töltelék hozzávalói:

  • 620 ml tej (ebből kicsit elveszek a keményítő kikeveréséhez)
  • 5 deka étkezési keményítő
  • 1 tk. vaníliakivonat (eredetileg 2 csomag vaníliáscukor van a receptben)
  • 25 deka darált mák (nálam 15 deka volt, és 25 deka nedves, cukros máktöltelék)
  • 4 ek. cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csésze vörösáfonya

A mákot a cukros tejjel együtt felmelegítem és negyed óráig állni hagyom. Ezután felforralom, félrehúzom a tűzről, és belekeverem a tejjel simára kevert keményítőt. Újból a tűzre teszem az edényt, és addig kevergetem a krémet, amíg besűrűsödik. Miután kicsit kihűlt, belekeverem a vörösáfonyát, a vajat és a tejfölt, majd az előkészített alapra öntöm. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm.

Az felső tejfölös-tojásos réteg hozzávalói:

  • 3 tojás
  • 4 ek. porcukor (fölösleges több cukrot tenni bele)
  • 2 dl tejföl

A tojások sárgáját elkeverem a porcukorral és a tejföllel, majd óvatosan beleforgatom a keményre felvert fehérjéket. Kihúzom a sütőből a tortát, és elosztom a tetején az öntetet. További 15-20 percig sütöm 160°C foknál.

 

Grissini

 

Nem emlékszem, hogy sütöttem volna valaha is grissinit, bár többször is játszottam a gondolattal. Csupán az tartott vissza, hogy nem igazán vagyok oda a száraz, fűrészporos stanglikért, márpedig a legtöbb készen kapható ilyen (ezért nem is veszek, de vendégségben is inkább kerülöm). A napokban viszont barátnőmnél kóstoltam életem legfinomabb grissinijét, ami teljesen megváltoztatta róla a véleményem. Finom, könnyű kenyértésztából sodorta a hosszú vékony rudakat, és icipici sóval megszórta. Nem volt száraz, és nem recsegve robbant szét atomjaira, amikor beleharaptam. Mint kiderült, a recept a Príma Konyha 2004. júniusi számából származik. A hozzávalókat az újságból jegyeztem ki, zárójelben pedig a változtatásaim szerepelnek.

  • 1 dl tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 dkg élesztő (7 g szárított élesztő)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 dl víz (+ 4 ek. víz kívánkozott bele)
  • a lekenéshez 1 dl tej
  • a tepsi kikenéséhez 1 ek. olaj (olívaolaj)
  • a tetejére 1 ek. durva tengeri só
  • fél ek. köménymag


Az összes hozzávalót a kenyérsütő üstjébe raktam, és a dagasztó-kelesztő programon kelt tésztát készítettem belőle. Kiszedtem a gépből, lisztezett deszkán levegőtlenítettem (ököllel megdolgoztam), majd fél cm vastagra kinyújtottam. Pizzavágóval kb. 2 cm széles, hosszú csíkokra vágtam. A csíkok végeit ellentétes irányba sodortam, mindaddig, amíg csinos kis hurkácskák lettek belőle. Vékonyan kiolajozott tepsire soroltam a rudakat, és még 20 percig kelesztettem. (2 tepsire való) Tejjel lekentem, majd az egyik adagot köménnyel szórtam meg, a másikat pedig durva tengeri sóval. Hőlégkeverésnél 180°C foknál kb. 15 perc alatt világosra sütöttem.

 

Pite különböző töltelékkel alap tészta

 

A hugom receptjei között találtam rá erre a pitére. Számtalanszor sütöttem már ilyen-olyan pitéket, de ez a recept bizonyult eddig a legtökéletesebbnek. Bátran ajánlom mindenkinek, aki pitetésztát keres! Az uborkagyalun vékonyra gyalult borízű alma citrommal és kevés cukorral ízesítve kerül a tésztára, állni hagyni nem szükséges, így a kicsavarás is elmarad, a tészta mégsem ázik el. Az alma puhára, krémesre sül, és szép világos marad. A meggyet az előző meggyes pite recepthez hasonlóan, szintén meggylé+pudingpor felfőzött keverékébe forgattam. Dupla mennyiségű tésztából 2 tepsi (40x26-os) sütemény lett.

"Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • 4-5 ek. tejföl
  • 1 citrom héja és leve
  • 7 db nagyobb alma
  • pár szem édes keksz
  • fahéj+cukor
  • vaniliás cukor


Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzátesszük a cukrot , sót, sütőport, tojások sárgáját, egy citrom lereszelt héját, kevés levét, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon. Félretesszük hűvös helyre.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és nagyon vékonyra legyaluljuk, citromlével meglocsoljuk. A tészta nagyobbik felét kinyújtjuk tepsi méretűre,(én a kisebbik,magas falú tepsimet használtam) feltekerjük a sodrófára a tésztát, és a tepsibe tesszük, belenyomkodjuk hogy egy kis pereme legyen, villával megszúrkáljuk.

A kekszet ledaráljuk, vagy a sodrófával összetörjük, és a kinyújtott tésztára szórjuk. Az almát fahéjas cukorral elkeverjük, és a tésztán egyenletesen elosszuk.Most a tészta másik, kisebbik felét nyújtjuk ki, rátesszük az alma tetejére, és villával megszúrkáljuk. Egy felvert tojás fehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Vaniliás cukorral megszórjuk.

Tipp: azért jobb szerintem szeletelve (gyalulva) az alma, mert így nem enged levet, vagyis bennemarad az almában ami értékes . A tésztája finom omlós, még másnap is finom !!!"


A tészta kinyújtására egy tipp: a tepsi méretére vágok egy darab sütőpapírt, erre rakom a tésztát, majd egy darab folpack fóliával letakarva pont akkorára nyújtom, mint a sütőpapír. Így ahogy van a tepsibe terítem. A felső réteget ugyanígy nyújtom ki, és miután a tölteléket befedtem vele, egyszerűen lehúzom a sütőpapírt róla. A nyújtódeszka és a sodrófa tiszta marad, a tészta pedig nem szakadozik amikor a tepsibe emelem.

 

Málnás próbálkozás

 

 

Régóta izgatja a fantáziám a csíkos piskóta, annak is a rózsaszín-fehér változata, nem a kakaós. Úgy gondoltam megreszkírozok rá 3 tojást és egy csésze málnát. Be is kevertem a piskótamasszát, aztán megfeleztem, és az egyik felébe 2-3 evőkanálnyi málnavelőt kevertem. Attól féltem, hogy nagyon híg lesz a massza a málnától, de még épphogy elbírta. Némi bénáskodás közepette nyomózsákba töltöttem a fehér tésztát, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire ferde csíkokat nyomtam belőle. Újra nyomózsáktöltés -most a rózsaszín tésztával- és hézagolás. 175 fokra előmelegített sütőbe toltam a tepsit, és árgus szemekkel figyeltem kb. 10 percen át mi sül ki belöle.
Mikor megsült a vékony tésztalap, konyharuhára borítottam, és óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt. Nem is lett olyan rossz a minta, kezdetnek legalábbis egész tűrhető.
Miután egy ideig azon filóztam, mit és mekkorát lehet csinálni az egy tepsi leheletvékony tésztából, arra jutottam, hogy egy minitortára épp elég lesz. Állítható tortakarikát használtam hozzá, amelyet kb. 20 cm-re lekicsinyítettem. Evvel vágtam ki a torta alját a piskótából, ügyelve rá, hogy maradjon még elég anyag a szélére. 2 darab kb. 6 cm széles, hosszú csíkot vágtam a maradékból, amivel szépen kibéleltem a tortakarika szélét. A túllógó részt levágtam a hosszából.
Most viszont töltelék is kellene...
Tejszín mindig van itthon, málna úgyszintén (nagylány kedvence) és egy 50 dekás philadelphia sajtkrém is akadt a hűtőben. 2 dl tejszínt 2 ek. cukorral felvertem, és összekevertem a sajtkrémmel, valamint 1 csésze megmixelt málnával(mirelit). A kibélelt formába kanalaztam a krémet, de már miért is lett volna elég ugye? Persze, hogy egy jó centi hiányzott a felső peremig....
3 lap zselatint hideg vízbe áztattam és miután kinyomkodtam, belekevertem 2 dl forró tejszínbe amit 1 kanál cukorral édesítettem. Langyosan a málnás krémre kanalaztam. Így már nem is nézett ki olyan rosszul, bár még mindig hiányzott egy kevéske a piskótaperem tetejéig. Mindegy, amit "próbálkozásnak" nevezünk, annak nyugodtan lehet szépséghibája!
Miután még néhány málnaszemet potyogtattam a panna cotta szerű zárórétegre, mehetett a hűtőbe a torta.
Utólag rájöttem, hogy a 2 óra hűtésen kívül még 2 órácska hiányzott, és 2-3 zselatinlap sem ártott volna a töltelékbe. Kicsit lágy maradt a tejszínes-krémsajtos töltelék, de az íze nem hagyott kívánnivalót maga után még így sem!
Majd legközelebb....

 

Csokimousse-gesztenyemousse torta

Recept:

A torta alapjához:

15 deka liszt
6 deka cukor
6 deka vaj
1 tk.sütőpor
1 egész tojás

A piskótához:

5 egész tojás
6 púpozott evőkanál cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A 3 féle töltelékhez:

6 dl tejszín
3 kis zacskó tejszínhabfixáló
1 kanál cukor
40 deka mascarpone
20 deka keserűcsoki
20 deka tejcsoki
25 deka gesztenyemassza
1 ek rum
2 ek porcukor
"amarena" meggy, vagy rumosmeggy


A sütőt 175 fokra előmelegítem. 2 db egyszer használatos műanyag nyomózsákot előkészítek és 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.

A 15 deka lisztből vajjal cukorral és tojással egy sima tésztát állítok össze, fólia között kinyújtom és egy 28 cm átmérőjű tortaformára fektetem, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem. Villával megszúrkálom a tésztát, és a forró sütőben aranybarnára sütöm. Miután kivettem, hűlni hagyom, és egy megfelelő méretű tortástálra csúsztatom a lapot. Köré helyezek egy állítható tortakarikát, és pontosan beállítom a méretét, hogy ne folyjon ki később a töltelék a pereménél.

A piskótához tojásokat a cukorral fehéredésig felverem, beleszitálom a lisztet, habverővel óvatosan összeforgatom, majd a tészta felét egy átöntöm egy másik edénybe. Ebbe a felébe szitálom a kakaóport, és szintén habverővel összevegyítem a tésztával.

Az előkészített nyomózsákokat egy magas mérőpohárba állítom, és a kinyomócsövet visszahajtom, hogy ne tudjon kifolyni a tészta, majd külön-külön belemerem mindkettőbe a kétféle tésztát.

Az egyik sütőpapírra átlós csíkokat nyomok a kakaós tésztából, a másikra pedig egy kb. 28-30 cm-es átmérőjű csigát. A hézagokat kitöltöm a fehér tészával és 8-10 perc alatt készre sütöm a forró sütőben.

A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágok, de előtte lemérem a tortakarika magasságát, és aszerinti szélességűre szabom a darabokat. Szükség szerint 2-3 darabból passzentosan összeillesztett peremet csinálok a tortakarikán belül felállított piskótacsíkokból.


A krémek elkészítése:

A hideg tejszínt 1 ek. cukorral és a habfixálóval keményre felverem.

  1. Vízgőz fölött megolvasztom a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverem a mascarpone 1/3 részéhez. Ebbe a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatom, és a tortaformába simítom.
  2. A gesztenyét elkeverem a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal és 2 ek. cukorral ízesítem, majd a tejszínhab harmadát beleforgatom, és a csokis rétegre kanalazom ügyelve rá, hogy ne keveredjen a két réteg, és elsimítom rajta. Néhány szem amarena meggyet potyogtatok a gesztenyés krémre és picit belenyomkodom.
  3. A tejcsokit ugyanúgy mint a keserűt, megolvasztom, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverem, végül a gesztenyés rétegre kenem.


A csigamintás piskótalapot megfelelő méretűre vágom, és lezárom vele a krémes tölteléket.

Nálam úgy alakult, hogy a torta pereme kicsit magasabb lett mint a töltelékek magassága, ezért óvatosan körbevágtam egy nagyon éles késsel, és így megrövidítettem kb 1 cm-rel. Ezek után szépen ráfeküdt a felső piskótalap a töltelékre, anélkül, hogy "behorpadt" volna.

 

Csokoládétorta - Torta al cioccolato



  • fél adag omlós tészta (lásd lejjebb: pasta frolla)
  • 10 deka keserűcsokoládé
  • 20 deka tejszín
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor

A fél adag tésztát 2 réteg folpack fólia között nagyon vékonyra kinyújtom, és egy 28 cm-es kivajazott csatos tortaformát kibélelek vele, egy kb. 2 cm magas peremet is alkotva. A csokit alacsony lángon megolvasztom a tejszínben, simára keverem, és hűlni hagyom. Közben a tojásokat habosra keverem a cukorral, és hozzáöntöm a csokis-tejszínt. A keveréket ráöntöm a tésztára, és 180°C fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángnál kb. 1 órán át sütöm.

Omlós alaptészta
Pasta frolla

  • 20 deka liszt
  • 5 deka cukor
  • 1 csipet só
  • 10 deka hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A lisztet a gyúródeszkára halmozom, egy mélyedést csinálok a közepébe, és hozzáadom a felkockázott vajat, sót, tojássárgáját, és a cukrot. Lehetőleg hideg kézzel gyorsan összegyúrom. Amennyiben nagyon morzsálódna, 1-2 evőkanál jéghideg vizet adok még hozzá, mígnem összeáll a tészta. Fóliába csomagolva 1 órán át a hűtőben pihentetem mielőtt felhasználom. Ez az adag tészta elegendő 2 darab tortához, 28 cm-es formában sütve.

 

 

Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa:



1 kis pohár natúr joghurt (150 g)

  • 12 deka méz
  • 1 egész tojás


A fenti hozzávalókat elkeverem és félreteszem. Közben egy másik tálban összekeverem a száraz hozzavalókat:

  • 20 deka liszt
  • 20 deka zabpehely
  • fél tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió vagy fél bio-citrom reszelt héja, ízlés szerint

Továbbá:

  • 20 deka vaj (margarinból 15 deka is elég)
  • 10 deka fagyasztott málna


Amikor ez megvan,durva reszelőn lereszelem a jéghideg vajat és gyorsan elmorzsolom a száraz alkotóelemekkel. Apróra is lehet vagdalni a vajat, de sokkal könnyebben eloszlódik benne, és gyorsabban el is lehet morzsolni, ha reszelve van. Beleöntöm a joghurtos-mézes egyveleget, elkeverem, végül óvatosan beleforgatom a mélyhűtött málnát. A friss málna sajnos nem igazán alkalmas hozzá, mert óhatatlanul összetörik, kár érte. Fagyasztott málnám mindig van itthon, de aszalt meggyel is megsütöttem, avval szintén finom, csak egy kicsit szárazabb. Kanállal 14 darab teniszlabda méretű (na jó, annál valamivel kisebb) gombócot szaggatok a tésztából, a sütőpapíron még kicsit formára igazítom őket, és 180°C fokos sütőben hőlégkeverésnél kb. 25 percig sütöm. Kettévágva vajjal, krémsajttal, de akár egy kanál creme fraiche-el is finom reggeli.